Munskänkarnas vin & mat kurs den 7 mars, del 3 -hur vinet påverkas av hur maten tillagas och smaksätts samt vilka tillbehör som används

Tredje delen av Munskänkarnas vin & mat kurs blev en diger provning, där vi fick utforska hur fyra divergerande viner smakade till små delikata rätter med tillbehör, anrättade på olika sätt och med olika smaksättningar.

Först började vi med att ringa in vinernas individuella karaktärer. Därefter provades vinerna till några av vinets ovänner och smakbryggor. Sedan följde två fiskanrättningar och avslutningsvis provades vinerna till biff med olika tillbehör och smaksättningar.

Provningen innefattade följande viner:
1.Ca’Rugate Monte Fiorentine 2008, Soave Classico, Italien (nr  6950), Garganega
2. Deidesheimer Herrgottsaeker Riesling Spätlese 2007, Pfalz, Tyskland (nr  5042), Riesling
3. Villa Puccini 2005, Toscana, Italien (nr 32417), Sangiovese och Merlot
4. Errázuriz Estate Pinot Noir 2008, Casablanca, Chile (nr 6294), Pinot Noir

Vinernas karaktärer:
1. Syrarikt och medelfylligt vitt vin med medel beska.
2. Syrarikt, sött och medelfylligt vitt vin, med liten beska.
3. Syrarikt och fylligt rött vin med medel beska och strävhet.
4. Syrarikt och beskt/kryddigt rött vin. Medelfylligt med ganska mycket strävhet för att vara Pinot Noir.

Första provningen – vinets ovänner och smakbryggor
Äggröra
Äggröra innehåller mycket umami och är en vinovän som ger metalliska smaker i mötet med vinet. Jag tycker även att syran i det första vita vinet dämpas av äggröran och att de båda röda vinerna känns strävare tillsammans med äggröran.
När vi använder smakbryggor i form av brynta champinjoner, stekt lök och salt till äggröran, blir det lite bättre. Syran rundar av det första vita vinet något, sötman i det andra vinet minskar och de två röda vinerna fungerar okej tillsammans med smakbryggorna.

Ättiksgurka
Även ättiksgurkan är en vinovän. Med sin starka syra dödar den vinet fullständigt. Därtill förstärks sötman i det redan söta vita vinet.
När vi tillför crème fraiche som smakbrygga tar det bort sötman i det söta vita vinet, fylligheten kommer fram i det Italienska vinet och det blir rundare, och det Chilenska vinet blir mjukare.

Andra provningen – tillagningsmetod och tillbehör
Kokt fisk, kokta grönsaker (morötter, palsternacka), sås på buljong och crème fraiche
Den milda maträtten möter upp det första vinet perfekt, medan sötman i maten från morötterna och palsternackan förstärker sötman i det söta vinet. I det tredje vinet förstärks strävheten. Det sista vinet klarar sig något bättre.

Stekt fisk, stekta grönsaker och bacon i rödvinssås
Stekt mat ger en rostad smak som fint kan möta upp ekfatskaraktären i ett vin.
Det första vinet klarar inte riktigt att bära upp de stekta ingredienserna, syran från såsen och sältan från baconen gör att vinet blir platt samt en aning sötare. I det andra vinet tar sötman överhand. Det tredje vinet upplevds som lite spretigt och här framträder istället beskan. Det sista vinet fungerar bra till anrättningen! Sältan och syran rundar av beskheten och strävheten i vinet.

Tredje provningen – tillbehör och smaksättning
Biff med Mango Chutney, Tzatziki, Het chilisås, Potatisgratäng, Het chilisås och Potatisgratäng

Biff med Mango Chutney
Det första vinet i kombination med Mango Chutney förstärker kryddigheten. Sötman i Mango Chutney möter emellertid upp och dämpar sötman i det söta vinet, medan det förstärker strävheten i det röda Chilenska vinet.

Biff med Tzatziki
Strävheten i det röda Toscanska vinet mildras av tzatzikin.

Biff med Het chilisås
Den heta chilin balanserar upp det söta vita vinet mycket bra. Syrorna från det Toscanska vinet exploderar dock i munnen.  Vid smaksättning med citron mildras explosionen något. Även det Chilenska vinet blir strävt av den heta chilisåsen.

Biff med Potatisgratäng
Potatisgratängen passar fint som tillbehör till biffen, möter upp det Toscanska vinet med en avrundande effekt och gör att vinet upplevs mjukare!

Biff med Het chilisås och Potatisgratäng
Den heta chilisåsen och potatisgratängen fungerar bra ihop med det Toscanska vinet då gratängen dämpar kryddigheten i chilisåsen.

Sammanfattning
Bra upplägg på provningen! En mycket lärorik smakövning! Ser nu fram emot många experiment hemma med välkomponerade menyer som lyfter fram vinets bästa egenskaper!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s