Lammracks med rotfruktsterrin, rödvinssky, rödbetspytt och getostcrème

Vintips: Château Mont-Redon, Langhe Nebbiolo Fontanafredda, Poliziano Vino Nobile di Montepulciano, Casa Santos Lima Syrah 2008

Ingredienser
(huvudrätt för 4 personer)
1 kg lammracks
salt och peppar

Rotfruktsterrin
8 potatisar
4 morötter
1 gul lök
1 palsternacka
1 bit rotselleri
3 ägg
1 dl grädde
200 g lagrad ost, riven

1. Skala och skiva rotfrukterna, hacka löken. Klä en sockerkaksform med bakplåtspapper. Varva rotfrukterna med osten i formen. Salta och peppra mellan lagren. Vispa samman ägg, grädde och salt. Häll det i formen och pressa samman.
2. Ställ formen i vattenbad i ugnen. Grädda ca 2 timmar i  ugn på175°. Du kan med fördel göra terrinen dagen innan och förvara den i kylen. Den blir enklare att skära upp kall för att sedan värmas.

Rödbetspytt
8-10 rödbetor
1 msk fänkålsfrön
2 msk vinäger
salt och peppar
1/2 msk honung

1. Koka tvättade och blastade rödbetor i vatten med fänkålsfrön, vinäger och salt. Känn med provsticka för lagom koktid.
2. Spola med kallt vatten och skala/dra bort skalet.
3. Skiva rödbetorna i små tärningar. Smörstek dem tillsammans med krossad fänkol och en skvätt vinäger.
4. Smaka av med salt och peppar och ringla honungen över pytten.

Rödvinsky
2 morötter skivade i grova bitar
1 bit rotselleri, skivad
1 gul lök
1/2 vitlök
3 dl rött vin
1 dl buljong
2 msk smör

1. Kokas på svag värme tills ca hälften återstår.
2. Sila bort grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt smöret. Red eventuellt med Maizena.

Getostcrème
150 g getost (chèvre)
1/2-1 tsk honung
1 pressad vitlöksklyfta
rosmarin, salt och peppar
turkisk yoghurt

1. Rör ihop ingredienserna och tillsätt yoghurt tills konsistensen känns lagom krämig.

Servering
Skiva upp lammracksen. Placera terrinen på tallriken och luta lammet mot den. Dra ut en klick av rödbetspytten och en klick av getostcrèmen. Och ringla rödvinsskyn runtom maten på tallriken. Färdigt att avnjutas! En fröjd för ögat!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s