Tryffelprovning med Eva och Sune i oktober 2010

Vit tryffel från Istrien

Igår var jag på tryffelprovning med jobbet hemma hos kollegan Eva och hennes man Sune. Eva stiftade tidigt bekantskap med tryffeln under sina ungdomsår i Umbrien. Tillsammans med sin man Sune har hon byggt upp en unik tryffelkompetens som de mer än gärna förmedlade till sina nyfikna gäster.

Paret kom nyligen hem från en tryffelmässa i Motovon på Istrien i Kroatien och hade med sig både svarta och vita dyrgripar hem. Dessa dyrgripar fick vi avnjuta tillsammans med annan mat och dryck.

Doften från den vita tryffeln var aromatisk, intensiv och elegant. Den svarta tryffeln gick mer åt det jordiga och nötiga hållet. Dessa exklusiva delikatesser tog kvällens redan läckra anrättningar till en nästan utomjordisk smakupplevelse! Och tillsammans med vinet blev upplevelsen fulländad!

Vit och svart tryffelsalsa

Kvällen inleddes med alkoholfritt bubbel, Billabong Sparkling Brut (nr 1945), och små läckra aptitretare bestående av vitt bröd med salsa av vit tryffel och Karl Johan svamp respektive svart tryffel med champinjon.  Det blev en andaktslik tyst stund när vi avnjöt dessa smakrika kreationer.

Därefter fick vi en ljuvlig Frittata dekorerad med hyvlad vit tryffel, som serverades med ett passande aromatiskt vitt vin, Lindemans Bin 65 Chardonnay (nr 2106).

Till huvudrätt fick vi en Carpaccio av oxfilé på ruccolabädd med parmesan, olivolja och på toppen hyvlad svart tryffel. Till maten drack vi ett mjukt

carpaccio av oxfilé med svart tryffel

carpaccio av oxfilé med svart tryffel

och smakrikt vin, Bourgogne Rouge Pinot Noir (nr 5475), som gifte sig perfekt med den angenäma tryffeln. Det blev en ny andaktsstund när vi avnjöt varenda liten tryffelbit.

Kvällen avrundades med kaffe och tryffellikör med stor tryffeldoft och en smak som påminde om limoncello, fast med bara en lätt antydan av citron.

Tryffellikör

Den här kvällen kommer jag att minnas länge – trevligt sällskap, ett fantastiskt värdpar och smakupplevelser utöver det vanliga. Kan varmt rekommenderas.

Läs mer om tryffelprovningar med Eva och Sune.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s