Rökig lammfärsgryta med fetaostsallad och brytbröd

Vintips: Musella Valpolicella Superiore 2008, Château Mont-Redon Rouge 2008, Casa Santos Lima Syrah 2008, Cornas Mon Clocher 2008, Crozes-Hermitage Nouvelère 2007 eller Bosquet des Papes Cuvée Tradition 2007.

Rökig lammfärsgryta, ingredienser till 6-8 personer
1,2 kg lammfärs
400 gr skivad och stekt cabanossy från Ugglarp
400 gr kallrökt sida
1 gul lök
2-3 vitlökar
1 riven morot
1-2 ugnsrostade skalade paprikor
6 stora passerade kvisttomater
400 gr champinjoner
400 gr stora vita bönor
4 dl grädde
1 tub tomatpuré
2 msk viltfond
2-4 tsk Sambal Oelek
2 tsk Try me Hickory Liquid Smoke
4 lagerblad
Salt och svartpeppar
Ev. vatten

Tillagning av lammfärsgrytan
1. Skala och hacka löken. Bryn.
2. Skiva och stek champinionerna.
3. Skiva och stek cabannosyn.
4. Skiva och stek den skivade rökta sidan.
5. Bryn lammfärsen tillsammans med sambal oelek. Tillsätt den rivna morroten mot slutet. Krydda med salt och svartpeppar.
6. Grilla paprikorna i stora skivor i ugn. Skölj i kallt vatten, dra av skalet. Hacka.
7. Koka upp tomaterna i vatten. Skölj i kallt vatten, dra av skalet. Hacka.
8. Lägg alla ingredienser i en stor gryta. Tillsätt även grädde, tomatpuré, viltfond, lagerblad och Hickory Liquid Smoke (börja försiktigt med en tesked).
9. Låt grytan puttra 1-2 timmar med locket på glänt. Smaka av. Tillagas med fördel kvällen innan.
10. Värm upp grytan och tillsätt de stora vita bönerna precis innan servering. Serveras tillsammans med brytbröd och en skål fräsch fetaostsallad bredvid.

Fetaostsallad
Bruten sallad från 1 salladshuvud
1 pkt Sugar snaps
1 pkt små pärltomater
Krämig fetaost
Olivolja, balsamvinäger, salt och svartpeppar

Lämna en kommentar