Jordärtskockssoppa med smörbakad lax och syrlig ragu

JordärtskockssoppaIngredienser (6 pers)
900 gr jordärtskockor
2 l skaldjursfond
2 dl vitt vin
6 dl grädde
2 msk vitvinsvinäger
4 msk smör
1 dl cider
salt & peppar

Smörbakad lax
900 gr laxfilé
salt & peppar

Syrlig ragu
8 plommontomater
2 charlottenlöar
1 msk olivolja
2 röda äpplen
200 gr skalade och tärnade jordärtskockor
1 msk vitvinsvinäger
timjan, salt & peppar

Tillagning
1. Skala och skär jordärtskockorna 
2. Koka dem i skaldjursfond och vitt vin i ca 30 min eller tills de är mjuka
3. Tillsätt grädden
4. Mixa soppan
5. Smaka av med salt, peppar och vinäger
6. Tillsätt smör och cider strax före servering

Smörbakad lax
7. Skär bort skinnet
8. Skär laxen i portionskuber, droppa olivolja över kuberna, salta & peppra
9. Baka laxen i ugnen i 10-15 min på 100°

Syrlig ragu
10. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär i tärningar
11. Fräs lö och tomat i olivolja och smör
12. Tillsätt skalade och tärnade jordärtskockor och äpplen och timjan
13. Stek på hög värme i ca 1 minut
14. Smaka av med vitvinsvinäger, salt, peppar och timjan

Servera soppan i djupa tallrikar. Lägg i lax och dekorera med ragun.
Smaklig måltid!

Vintips till soppan: Loimer Pinot Noir, nr 2875, 149 kr
Här finns fler vintips av druvan Pinot Noir som passar fint till den krämiga Kronärtskockssoppan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s