Helstekt oxfilé på bädd av ugnsrostade grönsaker med parmesanmajonnäs

IMG_1381 213918885_1476310912394333_902104468_o

Ingredienser för 4 personer
800 gr oxfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk citrontimjan
smör, olivolja

Parmesanmajonnäs
2 äggulor
3 tsk dijonsenap
1,5 msk sherryvinäger
3 krm salt
1/2 krm vitpeppar
3 dl neutral rapsolja
3 dl finriven parmesan

Majonnäsen kan förberedas innan. Börja med att blanda äggula, senap, vinäger, salt och peppar. Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning tills det blir en tjock kräm. Jag använde mixerstav istället för visp. Vänd ner den finrivna parmesanosten. Klart.

Ungsrostade grönsaker
200 gr trattkantareller
smör
salt
svartpeppar
1 påse pärllök
1 msk sherryvinäger
1/2 tsk rårörsocker
500 gr småpotatis
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 pkt småtomater
1 näve vaxbönor
1 näve bondbönor

Grönsakerna går också bra att förbereda innan och kan bytas ut efter säsong eller vad som finns hemma.
Stek trattkantarellerna tillsammans med 1 msk smör tills fått färg och tillsätt därefter 2 krm salt och 1/2 krm svartpeppar samt ytterligare lite smör.
Smörstek löken hastigt tills den fått fin färg. Sedan tillsattes, 1 krm salt, 1/2 krm svartpeppar, sherryvinäger och rårörsocker som fick koka ihop.
Smörkoka vaxbönorna i saltat vatten i 10 min. Skala bondbönorna och koka dem i saltat vatten i 10 min.
Dränk småpotatisarna i olivolja och tillsätt 1-2 tsk flingsalt och svartpeppar. Rostas i mitten av ugnen på 250° i ca 25 min. Skaka runt dem 2-3 ggr under tiden för att få jämn rostning.
Placera allt i en ugnssäker form med potatisen i botten och toppade med resten.
Fortsätt sedan med oxfilén som förberetts tidigare med kryddning och brynt runt om. Tänk på att ta ut köttet från kylen en stund före tillagning. Oxfilén tillagas i mitten av ugnen på 200° tills innertemperaturen stiger till 55°. Låt köttet vila i folie i ca 10 minuter. Värm under tiden grönsakerna i ugnen, skiva upp oxfilén i centimetertjocka skivor och lägg köttet på toppen av grönsakerna. Garnera med kapris och persilja.
Serveras direkt tillsammans med parmesanmajonnäsen.

Garnering
Cocktailkapris
Persilja

Receptkälla: Alltommat

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s