Syrah-Shiraz från fyra olika länder

Vinkväll med Syrah-Shiraz i glasen, som inleddes med Jacob’s Creeks Shiraz Rosé innan vi gick över till rödvinsprovningen. Vi diskuterade de olika stilarna och att Syrah står för den stramare och kryddigare stilen som vi hittar i norra Rhône, medan Shiraz har en mer generös och fruktdriven stil och finns i Australien, USA, Sydamerika och Sydafrika. I Sydafrika finns även Syrah representerad.

IMG_1343 2.JPG

Crozes Hermitage Domaine de Thalabert 2013 från norra Rhône var en fruktig och lätt ekad Syrah med de karaktäristiska peppriga aromerna.

Mahâris Syrah 2013 från Sicilien kändes fylligare och fruktigare än Rhône-vinet och hade tydliga inslag av körsbär och tobak.

Keermont Syrah 2012 från Sydafrika bjöd på kryddiga aromer med fatkaraktär och inslag av björnbär samt en lätt rökighet. Ett mjukt och fylligt vin som mina smaklökar gillade lite extra.

Catapult Shiraz 2012 från Australien var också en publikfriare, mjuka tanniner med inslag av fat och björnbär.

IMG_1354

Efter det att vi provat vinerna, serverades helstekt oxfilé på grönsaksbädd av rostade potatis, smörstekta kantareller, vinägerslungad lök, vaxbönor, bondbönor, tomat & kapris med parmesanmajonnäs till.

oxfile

Vi avslutade med en Chokladtårta Raw med rostade nötter och i glasen serverades Domaine Puderoux, ett franskt dessertvin gjort på Grenache. Domaine Puderoux mötte upp chokladen och nötterna i tårtan med lagom söt smak med inslag av fat, mörka körsbär, russin och kakao.

IMG_1410

IMG_1399 5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s